9 Haziran 2014 Pazartesi

Kitap Yorumu: Ignite Me (Shatter Me #3) - Tahereh Mafi

Kitabın Adı: Ignite Me
Yazarı: Tahereh Mafi
Serinin Adı: Shatter Me #3
Sayfa Sayısı: 409
Yayınevi: -Türkçe baskısı yok-
Goodreads Puanı: 4.48


ARKA KAPAK

The heart-stopping conclusion to the New York Times bestselling Shatter Me series, which Ransom Riggs, bestselling author of Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, called “a thrilling, high-stakes saga of self-discovery and forbidden love.”

With Omega Point destroyed, Juliette doesn’t know if the rebels, her friends, or even Adam are alive. But that won’t keep her from trying to take down The Reestablishment once and for all. Now she must rely on Warner, the handsome commander of Sector 45. The one person she never thought she could trust. The same person who saved her life. He promises to help Juliette master her powers and save their dying world . . . but that’s not all he wants with her.

The Shatter Me series is perfect for fans who crave action-packed young adult novels with tantalizing romance like Divergent by Veronica Roth, The Hunger Games by Suzanne Collins, and Legend by Marie Lu. Tahereh Mafi has created a captivating and original story that combines the best of dystopian and paranormal, and was praised by Publishers Weekly as “a gripping read from an author who’s not afraid to take risks.” Now this final book brings the series to a shocking and satisfying end.


Hani bazı seriler vardır, daha ilk kitaptan bağlanırsınız ve hiç ara vermeden sonuna kadar okumak ama diğer taraftan da hiç bitmesin diye yavaş yavaş okumak istersiniz ya? İşte, Shatter Me/Bana Dokunma serisi benim için o serilerden biriydi. İyi ki araya sınavlarım falan girdi ve seriyi bitirmem bir ay sürdü. Çünkü böyle seriler bitince ben gerçekten çok üzülüyorum, sanki en sevdiğim arkadaşım başka bir ülkeye taşınmış gibi oluyor.
Serinin ilk kitabı Bana Dokunma yorumuna buradan, ikinci kitabı Beni Bırakma yorumuna da buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi, kitabın içeriğine gelelim. Eğer ilk iki kitabı okumadıysanız buradan sonrasını da okumayınız çünkü spoiler olabilir.

İkinci kitabın sonunda Juliette, Warner'ın babası Anderson tarafından neredeyse öldürülüyordu, son anda Warner onun hayatını kurtarmıştı. Ignite Me, ikinci kitap Unravel Me/Beni Bırakma'nın bıraktığı yerden devralıyor olayları. İkinci kitabın yorumunda Juliette'e kendine acıması ve güvensizliği yüzünden çok kızdığımı hatırlarsınız. Artık Juliette tamamen "korkak kız" havasından kurtuluyor, ve beni tüm söylediklerimden dolayı utandırıyor. Meğer o kızın içinde nasıl bir badass karakter yatıyormuş! Sadece arkadaşlarının can güvenliğinden şüphelenmesi gerekiyormuş, ki bu kitabın başında da bu oluyor. Juliette Omega Noktası'ndaki arkadaşlarının hepsinin öldürüldüğünü sanıyor, böylece Anderson'a karşı durmak için gereken tüm cesaretini topluyor. Tabii bu süreçte Warner'ın ona Anderson'ı öldürmede yardım teklif etmesi de önemli faktör.

Juliette'in üç kitap boyunca değişimini; kendi düşüncelerinden bile korkan bir kızken, Yeniden Kuruluş'un başkanına kafa tutacak kadar cesaretlenmesini, Tahereh Mafi mükemmel bir şekilde gözler önüne sermiş. Ama seri boyunca değişen tek karakter Juliette değil. İlk kitaptaki Juliette'in kahramanı Adam da çok değişiyor, ama bu hiç de iyi bir değişim değil. O sevimli, korumacı, uysal Adam gitmiş, yerine agresif, Juliette'e tehditler ve hatta hakaretler yağdıran Adam gelmiş. Tıh-tıh, hiç olmadı bu Adam, hayal kırıklığına uğrattın beni.

Diğer yandan beni hiç hayal kırıklığına uğratmayan, her kitapla kendisine olan hayranlığım tamamen farklı bir aşamaya yükseldiği Warner var. Ya ama bi' insan bu kadar mı mükemmel olur?! Olamaz, zaten o yüzden onlar "hayali karakter" :'( Neyse bu konulara hiç girmiyorum, yoksa sitemlerim hiç bitmez. Ne diyorduk? Evet, Warner diyorduk. Bu kitapta Juliette ile, gerek baş başa olsun gerek olmasın, çok zaman geçiyorlar. Ve onlar arasındaki diyaloglar kesinlikle en sevdiğim kısımları oluşturuyor. Warner'ın kimseye göstermediği tarafını sadece Juliette'e göstermesi, ona "love" ve "sweetheart" diye seslenmesi, onun için birçok prensiplerini yok sayması (ki burada Aaron Warner'dan bahsediyoruz, dünyanın en çok prensiplere sahip adamı olmaya aday bir kişilik). Bu kitabı da okuyup "Warner sendromuna" sahip olmamanız imkansız! :D

Bir de ilk kitapta nedense pek hoşlanmadığım, ikinci kitapta biraz, bu kitapta ise gerçekten çok sevdiğim Kenji var. Her kitapta olması gereken bir yan karakter. Şakaları, Juliette'e arkadaşlığı, gerektiği yerde düşünmeden onu savunması.. Tahereh bu karakter için bir yan seri yazsın bence. Hem böylece bu yan seride az da olsa Warner görebilirim, ha?! Çünkü serinin bittiğine, artık Warner ile ilgili kitap okuyamayacağıma inanmakta güçlük çekiyorum.

Baya uzun oldu bu yorum ama son olarak bir de kitabın sonundan bahsetmek istiyorum. Gerçekten çok güzel bir sondu, her şey cevaplanmıştı, aklımda soru kalmadı. Ama öyle bir sondu ki, elektrik kesintisi gibiydi. Şak. Kitap bitti. Dahası seri bitti. Yok sana bundan sonra Warner falan. o.O

ALINTILAR

...and I want to laugh because all I can think is how horrible and beautiful it is, that our eyes blur the truth when we can't bear to see it.

"It's not charity," I snap. "He cares about me- and I care about him!"
Warner nods, unimpressed. "You should get a dog, love. I hear they share much the same qualities."


“Hey, um, I’m sorry to bother you, but I’m looking for a friend of mine,” he says. “Have you seen her? She’s a tiny little thing, cries a lot, spends too much time with her feelings—”

“Shut up, Kenji.”
“Oh wait!” he says. “It is you.”

Fear will learn to fear me.

Words, I think, are such unpredictable creatures. No gun, no sword, no army or king will ever be more powerful than a sentence. Swords may cut and kill, but words will stab and stay, burying themselves in our bones tobecome corpses we carry into the future, all the time digging and failing to rip their skeletons from our flesh.

“You’re not attracted to him?”
“I’m attracted to you.”
“I’m serious,” he says.
“So am I.”

“Why do you call her ‘love’?” James asks. “I’ve heard you say that before, too. A lot. Are you in love with her? I think Adam’s in love with her. Kenji’s not in love with her, though. I already asked him.” 
Warner blinks at him.
“Well?” James asks.
“Well what?”
“Are you in love with her?”
“Are you in love with her?”
“What?” James blushes. “No. She’s like a million years older than me.”
“Would anyone like to take over this conversation?” Warner asks, looking around the group.

And I promise myself then, in that moment, that I will hold him forever, just like this, until all the pain and torture and suffering is gone, until he’s given a chance to live the kind of life where no one can wound him this deeply ever again.

“Ignite, my love. Ignite.”

“Are you out of your goddamn mind? You think we can take on two hundred soldiers? I know I am an extremely attractive man, J, but I am not Bruce Lee.”
“Who’s Bruce Lee?”
“Who’s Bruce Lee?” Kenji asks, horrified. “Oh my God. We can’t even be friends anymore.”
“Why? Was he a friend of yours?”
“You know what,” he says, “just stop. Just—I can’t even talk to you right now.”

Umarım bu yaptığım "alıntılar" başlığı altında kitabı kopyalamak olarak geçmiyordur. :D


5 PUAN: Harikaydı! Okumazsan çok şey kaybedersin.
Kitabın tüm sahneleri 5'lik değildi belki, ama bazı yerler vardı ki +5'likti. İşte bu yüzden seve seve 5 puan veriyorum! *-* Bu seriyi alın, okuyun, okutun. Pişman olmayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder