Herkese merhabalar!
Bugün çok sevilen ve benim okumak için geç kaldığım bir kitabın yorumuyla geldim; CINDER! Şu meşhur gelecekteki Cindirella hikayesi, Cindirella'nın ayakkabısını değil de direk ayağını düşürdüğü hikaye.Yazar öyle bir kurgulamış ki, Cindirella gelecekte yazılmış olsaydı bu olurdu o derece.
Cinder bir sayborg, yarı robot yarı insan. Geçirdiği bir kaza yüzünden bir kolu ve bir bacağı tamamen protez ve bunun dışında onu insanlara göre kimi zaman avantajlı kimi zaman dez avantajlı kılan özelliklere sahip. Yalan dedektörü gibi yalan söylendiğini anlıyor; ama toplumda ikinci sınıf insan muamelesi görüyor. Onu evlatlık alan üvey annesi ona insan dışı muamele yapıyor ve adeta Cinder'in tüm yasal hakları annesinde, sanki bir malmış gibi.
Aynı zamanda tüm dünyayı tehdit eden panzehiri bulunamayan bir veba var. Her geçen gün daha da fazla can almaya devam ediyor. Günün birinde Cinder’ın sevdiği, iyi kalpli üvey kardeşi bu vebaya yakalanınca Cinder onu kurtarmak için ölümcül sonuçlanabilen veba panzehiri çalışmalarına gönüllü olmak zorunda kalıyor ve hakkında dudak uçuklatıcı şeyler öğrenmeye başlıyor.
Bir de Cinder’dan umutsuzca hoşlanan Prens Kai var. Ve tüm dünyanın geleceğini tehdit eden, Prens Kai ile evlenerek kötü emellerini hayata geçirmek isteyen sürtük Ay Kraliçesi Levana tabii.
Kitabın ilk yarısında sevip sevmediğimden emin değildim ama son 100 sayfası falan çok güzeldi. Bence ilk yarılarında nötr olmamın sebebi, kurgunun doğal olarak aşırı tahmin edilebilir olması. Kitabın sonundaki o twist sahnesini bile ilk yarıdan çok çok rahat tahmin ettim, ki ben çok da dikkatli bir okuyucu sayılmam. Ama sonlara doğru aksiyon biraz artınca, baya güzel bir kitap oldu. Hatta o sondan sonra olacakları merak etmeye başladım.
Neyse ki sıradaki iki kitap da var elimde, fazla ara vermeden okumayı düşünüyorum.
Kitapla ilgili bir diğer sevdiğim nokta karakterlerin, özellikle Cinder’in hareketlerini ve sonuçlarını düşünerek yapmasıydı. Neyi neden yaptığını bilmeyen iki boyutlu karakterler gibi değildi. Hatta (spoiler olmasın dikkat) sonunda Kai’nin Cinder’i kurtarmak için bile olsa Kraliçe’nin teklifini kabul etmemesi çok hoşuma gitti, kabul edecek sanmıştım çünkü.
Bunun dışında, yazarın hayal gücü, androidleri bu kadar yaşamın içine sokması hatta onlara neredeyse birer kişilik vermesi çok iyiydi. İnanır mısınız, Iko’nun sahnelerini dört gözle bekledim.
Kısacası başlarda seveceğimden pek emin olamasam da (belki uzun süre sonra okuduğum ilk distopya olduğu içindir) sonunda sevdim. Puan olarak da 4 verdim. Serinin diğer kitaplarından daha da umutluyum. Bu seriye 5 vermek istiyorum!
Zeynep Ebrar
Benimde favori kitaplarımdan... Belki de bu kitapla yıldızın barışması ama emin ol diğer kitaplardan elbet biriyle buluşur 😂 çok bayılınası bir seri çünkü 😍😍
YanıtlaSilYok ya genel olarak bakılınca sevdim. İkinci kitaba başladım, biri bölüm okudum hatta ve onu daha da çok sevecek gibiyim ^_^
SilSana katılıyorum :D Spoi!--->> Ben kayıp prensesden ilk bahsedildiği anda(120-138.sf falan olması lazım) olayı anladım. Kitap bitmek bilmedi benim için, hem de ortam değişikliği yaptığım bir döneme denk geldi :( Kitaplardan mı soğudum diye düşünürken son sayfaları birden bitirdim. Çok realist bir kitaptı. Mantık çerçevesi güçlüydü kül kedisi masalının aksine.. Malesef ikinci kitabı yarım bıraktım ama :( Şuan trenden yeni inmiş vaziyette bir binayı inceliyorlar sanırım(Scarlet&Kurt)..
YanıtlaSilÖneri verilebiliyor mu bilmiyorum ama Bela isimli seri MUHTEŞEM ÖTESİDİR! Benim için baya özel bir yanı var en azından. Yorumunu okumak isterim :P
SilAynen, yazar masal uyarlaması yapıyorum nasılsa diye açıklaması zor, mucizemsi olaylar yazmamış. Yani karakterler neyi neden yaptığının bilincinde yapıyorlardı, ki bence kitabın en güçlü yönlerinden biri de buydu. Bakalım, ben de merak ediyorum ikinci kitabı kendi adıma...
SilTabii kitap önerisi verebilirsin! Her zaman açığım.Peki serinin yazarı kim? Yazarıyla aratarak göz atabilirim.
Sally Green ^^
Sil